Warning: The magic method Vc_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-manager.php on line 205 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-manager.php:205) in /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 522 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-manager.php:205) in /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 529 Semesterjetlag – MOW Hälsa Skip to main content

Jag tror jag har drabbats av semesterjetlag. I morse klev jag upp redan kl 03. Har så mycket energi, fast inte just till arbete – mer till själva livet…

Det var så svårt att sova att jag bestämde mig för att låta bli. Var så pigg och hade så mycket energi för olika saker. Märkte att det blev lite konflikt inom mig. Vara så här pigg så här tidigt på morgonen? Det kan väl ändå inte vara bra. Tänk om jag blir trött hela dagen..

Själva livet under semestern är friare tider och mer kravlöst. Det är varmare än vanligt och nästan alla andra är också lediga.

Semesterjetlag. Från semestertider till arbetstider. Självklart känns det i hela kroppen. Kan man bevara den goda känslan och behålla lite resten av året? Tror vi är många som försöker.

Jag tror att det är lika svårt att bevara den totala känslan av semester när jobbet drar igång, som att inte bli blöt när det regnar. Vi kan ju inte känna att solen skiner när regnet öser ner… Eller att jag är ledig fast jag jobbar…

Självklart påverkas vi av det som är runt omkring oss. Vi är en helhet. Det spelar inte någon roll om jag tänker att nu ska jag bevara sommarkänslan resten av året, arbetslivet har helt andra krav och poängen med semester är just fri från arbete.

Min fantasi säger att det var mitt semesterjag som vaknade tidigt här om morgonen. En liten del av personligheten som ville påminna om att ”natten har massor med fri och ledig tid, det är lugnt, alla andra sover, nu kan vi maxa semesterkänslan några tidiga morgontimmar”.

Att hitta glädje utanför jobbet när semestern övergår i vardagen igen är viktigare än viktigt. Att förutsättningen för arbete faktiskt är en bra fritid. Om jag inte tar hand om mig så orkar kroppen inte leverera på jobbet. Om jag inte hinner med hälsan, glädjen och kärleken när vardagen drar igång är det som att beställa en enkel biljett till utmattning och sjukskrivning.

Så låt din semesterjetlag påminna om vad som är viktigt och vad du mår bra av när höstmörkret knackar på dörren och vintern viner runt husknuten.

Carolina Welin