Warning: The magic method Vc_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-manager.php on line 205 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-manager.php:205) in /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 522 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-manager.php:205) in /customers/2/4/2/mow.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 529 Varför är hälsokommunikation viktigt? – MOW Hälsa Skip to main content

Jag har varit intresserad av kommunikationens roll inom hälso- och sjukvårdsområdet sedan mitten av 80-talet – när jag fick mitt första barn (med tiden blev de fyra stycken). Genom barnen har jag haft nära kontakt med sjukvården i vårt land. Det har handlat om allt från små krämpor till livshotande sjukdomar.

Vi har en medicinsk vård i världsklass i Sverige. Vi exporterar medicinsk kunskap och vi har ett Nobelpris där vi uppmärksammar och synliggör internationell forskning i framkant.

Internationellt har vi ett oerhört gott rykte och i t ex USA använder man bl a våra svenska resultat som underlag till kommunikation med människor kring egenvård.

Ju bättre vi är på egenvård, desto mer symtomfritt finns möjlighet att leva i dagens västerländska samhälle. Men det här förutsätter att våra ansvariga instanser tar kommunikationens möjligheter på allvar.

Av tradition har rekommendationer kring egenvård i vårt samhälle skett genom muntlig information. Nu hinner sjukvården inte med den uppgiften och patienter upplever inte att de får nödvändig information kring sina sjukdomar och sin situation.

Apoteket gör insatser för att sprida information, vi har mängder av webbsiter och vi kan på en nivå få hur mycket information som helst. Om vi är friska. Merparter av kommunikation och information i hälsofrågor i vårt land handlar om hur vi ska undvika sjukdom.

På den andra nivån är det mycket svårare att hitta material. För dem som har drabbats av olika sjukdomar och diagnoser. Den här gruppen har otroligt mycket svårare att hitta rätt i informationsdjungeln. Denna grupp känner sig ofta förbisedd och övergiven. Därav behovet at av t ex patientföreningarna.

Varför är då denna fråga så viktig? Det gör väl varken till eller från? Människans upplevda livskvalitet påverkar hennes situation att dämpa sin oro , känna kontroll och ha tillit till att det man kan göra själv är viktigt, även det lilla gör skillnad.

Det finns det många saker vi kan göra själva för att vi ska uppleva varje dag så bra som möjligt. Vi behöver stödja kroppens självläkande förmåga och bidra till att starta den spiral som stärker de friska och vitala delarna i vår kropp. Helt enkelt stöd till processen som ger energi och livslust.

Ett komplement till sjukvård och andra terapier är bra informationsmaterial. Det kan vara en ovärderlig hjälp för den som behöver hitta tillbaka till ett aktivt liv och bli inspirerad i sin vardag. Egenvård i praktiken även när det handlar om allvarligare diagnoser. Det kanske t o m är så att då är egenvårdsperspektivet ännu viktigare.

För den som aldrig har fått en livshotande diagnos är sjukdom ett hot.
För den som haft en allvarlig sjukdom är hälsa en fantastisk möjlighet.